PIKI_logo

Domača stran PIKI
O NAS
ZA STARŠE
Članki o otrocih
Pikijeve novice
Podprite idejo
Prispevki naših najmlajših bralcev
 
vogal   vogal
ZADNJA NOVICA

Za vas smo poiskali nekaj novih kvizov. Hitro jih rešite in naberite čim več točk! Kliknite Kvizi v Pikijevem zabojniku

Več novic...

vogal   vogal
vogal   vogal

Podprite projekt PIKI

Vpišite vaš elektronski naslov in obveščali vas bomo o novostih na portalu.

Podprite projekt

vogal   vogal

 

 

Zgodbice, umetnine in ostali ustvarjalni prispevki otrok

Na tej spletni strani si lahko ogledate ustvarjalne prispevke Pikijevih najmlajših prijateljev.


MOJA MAMA

Učenci Osnovne šole Križevci pri Ljutomeru so nam poslali veliko lepih prispevkov s svoje ustvarjalne delavnice na temo Moja mama. Te si lahko ogledate na posebni spletni strani: Moja mama.


Otroci skupine 4-5 let iz VRTCA CVEN, so skupaj z vzgojiteljicama Marjetko Zmazek in Danico Kovačič spoznavali pajkovo življenje.

Sami so poskušali splesti pajkovo mrežo, pri tem so se zelo zabavali. Naučili so se tudi pesmico o pajku MIHU.

PAJEK MIHA

Naš pajek Miha danes kiha,
mu teče iz nosa, miha kiha.  

Revež mali je bolan,
saj pletel mrežo na mrazu je ves dan.  

Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si


Naša bralka Simona je posebej za nas napisala pesmico in zgodbico, ki jo lahko preberete v nadaljevanju.

Palčki

Dobro jutro zaspančki,
palčki smo prišli,
Dobro jutro zaspančki,
v vrtec bomo šli,
se igrali smejali bomo,
skupaj vsi prepevali,
Pesmi z vzgojiteljicami

Zvonček, trobentica in vijolica

Danes je lepo pomladno sončno jutro. Ptička sinička od veselja prepeva na vrbovi vejici. Skozi Hrastove veje pa se vije prijeten vetrič.
Deček Jan se s svojo rdečo žogo odpravlja na njihov bližnji travnik. Tako kot vsako pomlad na travniku zrastejo najlepše pomladne rože. Ta dan so se med seboj pogovarjali zvonček Franček, trobentica Rumenka in vijolica Vijolčica. Poglej ga fantiča Jana kako je pogumen je rekla Rumenka.
Pogumen fantič le kdo je to rekel. Jaz Rumenka. Pogumen saj je vendar še otrok je rekel Franček. Saj si videla kako je tekel ko je zagledal letečo oso. Tekel je kakor so ga nesle noge je povedal Franček. Že da je tekel saj se boji ose ki močno piči. Se je ti ne bojiš meni vedno popije ves med in pobere ves cveten prah pove Vijolčica. Potem pa ga poje še sama čisto sama. Pa čebela mar one ne pičijo ? je vprašal Franček. Že vendar one so prijazne pičijo samo ko so ogrožene. In se oprašujejo me mar ni to lepo od čebel. Pove Vijolčica. Takrat pa skozi hrastove veje prihrumi močan veter. Franček se veselo zaziblje z svojo zvončasto glavico. Rumenka in Vijolčica pa se tesno primeta skupaj da jima ne skuštra svoje frizure. Kako močan veter so zavpili v en glas. Poglej ga fantiča Jana saj se nič ne boji močnega vetriča. Franček se ni mogel nagledati kako je pogumen ta fantič Jan tudi močnega vetra se ne boji. In tako sta imeli Rumenka in Vijoličica čisto prav. Franček pa se jima je tudi opravičil in priznal da nima vedno le on prav. A vseeno sta ga Rumenka in Vijolica potolažili in rekli da se v tvoji zvončasti glavici najde nekaj kar bi naučilo tudi Jana. Rumenka in Vijolčica pa vas spomnita da bodite vedno pogumni. Še z zvončasto glavico pocingljam pa je konec.

Napisala: Simona (11.2.2009)


PUST

Tudi v času počitnic so bili nekateri učenci aktivni. Udeležili so se likovne delavnicena temo"PUST". Izdelovali so pustne maske. Po pridnem delu so ob glasbi tudi zaplesali.

OŠ KRIŽEVCI PRI LJUTOMERU
Mentor Vidica Bogdan

Shrani.si Shrani.si Shrani.si


EKO DAN NA OŠ RAKA

Januarja smo z učenci od 1. do 5. razreda in v starejši skupini vrtca izvedli EKO DAN. Odločili smo se za temo usnje, ker se v okviru opravljanja nalog s področja ekologije nagibamo tudi k raziskovanju in seznanjanju učencev z njim manj znanimi področji.

Učenci 5. razreda so raziskovali nastanek in uporabo usnja. Nastal je plakat, ki so ga s pomočjo izmišljenega usnjarja Krištofa predstavili sodelujočem učencem in predšolskim otrokom. Tako smo spoznali osnovne podatke o usnju, njegovi uporabi in pridobivanju.

Ugotovili smo, da je usnje material, ki ga ne poznamo dobro, zato smo delo nadaljevali s poglobljenim raziskovanjem proizvodnje in uporabe. Zelo pomembno je, da se zavedamo negativnih posledic predelave (strojila, voda), zato odpadno usnje, ki ostane pri izdelavi oblačil, obutve in pohištva, reciklirajo ali sežigajo in tako pridobivamo nov material (eko usnje) ali dodatno energijo (npr. za ogrevanje stanovanj). Tudi mi smo na našem EKO DNEVU iz usnjenih ostankov izdelali različne uporabne predmete.

Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si

Zadovoljni z delom in novimi informacijami in znanji, smo ob zaključku EKO DNEVA uredili tudi razstavo izdelkov. Denarnice, mošnjičke, peresnice, okvirje za slike, obeske za ključe, lutke, kazala… smo razstavili na hodniku šole, na vpogled ostalim učencem, učiteljem in staršem.

Nina BAJT in Tatjana BAJC
Strokovni delavki šole in vrtca


Otroci z OŠ Križevci so nam tokrat poslali nekaj utrinkov s svoje delavnice, kjer so ustvarili nekaj ilustracij dramske igre "Čarobni pralni stroj". Otroci obiskujemo 5 B razreda so risbice izdelovali pod mentorstvom razredničarke Vidice Bogdan.

Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si


Ponovno se vam oglašam in vam pošiljam kratek prispevek o našem akvariju.

Naša šola in vrtec sta lani pridobila eko zastavo. To pomeni, da smo celo leto uresničevali določene cilje in opravljali naloge iz področja ekologije. Z vso nemo to nadaljujemo tudi letos, saj si želimo eko zastavo ohraniti. Prijavili smo tudi projekt ŽIVALI IN MI. Naša skupina se je odločila, da bomo v vrtcu uredili akvarij in opazovali zlate ribice.

S prodajo novoletnih voščilnic in zbiranjem starega papirja smo pridobili finančna sredstva s katerimi smo nabavili vse potrebno vsebino za akvarij, sam akvarij pa nam je prinesel DEDEK MRAZ (kupil ga je eden od staršev otrok).

Akvarij je enkraten. Vsi otroci iz vseh skupin, pa tudi šolarji ga
pogosto pridejo pogledat. Naši otroci pa ga opazujejo vsak dan. Vidijo
kdaj polžek pleza po stekleni steni akvarija, ali se prisesa na kamen,
kdaj se ribice ogledujejo v ogledalu, ki je nameščeno na zadnjo stran
akvarija, kako se obnašajo ko so lačne, v katero smer plavajo . Ribic
imamo 5 in vsaka ima ime: Biba- riba, Žužu, Rdečka, Dolgorepka in
Radovednica. Polžka pa sta Lolek in Bolek.

Pravijo, da opazovanje plavajočih ribic pomirja in sprošča. Res je,
otroci pa si z opazovanjem bogatijo tudi besedni zaklad in likovno
ustvarjalnost.

V prilogi vam pošiljam nekaj risbic, ki so jih narisali otroci, ko so
akvarij opazovali in fotografij otrok pri opazovanju akvarija.

Z lepimi pozdravi

Vzgojiteljica

Tatjana Bajc iz vrtca Pri OŠ Raka

Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si


Naši 5 in 6 letni mali prijatelji iz Vrtca Cven so nam poslali nekaj čudovitih kreacij.

Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si


Iz Osnovne šole Križevci pri Ljutomeru so nam učenci 5. razreda poslali nekaj utrinkov iz svojih zimskih doživetij. Morda boste med njimi tudi sami našli kakšno dobro idejo zase.

SNEŽNA IN BELA DOŽIVETJA

Prvi sneg me je tako razveselil, da sem se zjutraj vrgel na tla in gledal v nebo. Puhaste in mrzle snežinke so mi padale na obraz in me prepričale, da ne sanjam.

Mitja V.

Končno sem se lahko kepal s sošolci in sankal z Jasmino.

Matej

Z »žaklom« sem drvel navzdol. Nenadoma me je obrnilo in vrglo na tla. Na bolečine se nisem oziral.

Damjan

Ko sem izstopila iz šolskega avtobusa, so me s kepami presenetili Matej, Kaja in Jasmina.

Sinem

Z bratom sva naredila snežno ograjo za kepanje.

Thomas

Doma smo se sankali, drsali, kepali in izdelovali angelčke. Fantje šestih razredov so me presenetili in me »našupali«. Bila sem vsa mokra.

Ines

Očetu sem vrgel kepo v obraz in v istem trenutku pristal na zadnji plati.

Dominik

Najlepše mi je bilo, ko nam je učiteljica dovolila, da smo lahko bili zunaj. Močno je snežilo. Počeli smo neverjetne stvari. Doma pa je mama pomagala meni in prijatelju Mateju narediti snežaka.

Jasmina

Deskanje na snegu je bilo najbolj zanimivo.

Tomaž

Ko sem kidal sneg, sem stopil na lopato in padel. Snežno skrivališče mi je najljubše.

Mitja B.

Naredil sem dva igluja za mucke in s sošolci veliko obzidje za kepanje.

Denis

Očku sem pomagala lomiti led na ribniku. Z Aleksom sva se drsala tako dolgo, dokler naju ni močno zazeblo.

Kaja

V šoli sem doživela veliko snežnih dogodkov. Z bratrancem sva doma naredila ogromnega snežaka. Bele snežinke so še vedno v mojih mislih.

Nadin

Tudi jaz sem preživel veliko časa na snegu. Mama pa je za rojstni dan dobila najlepše darilo, prvi sneg.

Sašo

UČENCI 5. b razreda in Razredničarka Vidica Bogdan
OŠ KRIŽEVCI
KRIŽEVCI PRI LJUTOMERU


V Vrtcu na Raki se vedno kaj dogaja. Tokrat so nam poslali dve pravljici, ki so si ju otroci izmislili kar sami, s pomočjo sličic.

IZGUBLJENI KLJUČEK

MEDVEDEK RJAVČEK JE HODIL PO GOZDU IN NABIRAL LISTKE ZA SVOJ BRLOG. NA POTI JE SREČAL PIKAPOLONICO. PRESTRAŠILA SE JE VELIKANA, ON PA JE HODIL NAPREJ IN NA TLEH, V LISTKIH ZAGLEDAL KLJUČ. OZRL SE JE IN ZAKLICAL PIKAPOLONICI: »GLEJ PIKAPOLONICA KLJUČ LEŽI NA TLEH, LE KDO GA JE IZGUBIL?« »TO JE MOJ KLJUČ, JAZ SEM GA IZGUBILA, VRNI MI GA!« SE JE PRESTRAŠILA IN UJEZILA PIKAPOLONICA. »TO JE MOJ KLJUČ, JAZ SEM GA NAŠEL, ZDAJ NI VEČ TVOJ!« JE REKEL MEDVEDEK RJAVKO IN ODŠEL NAPREJ PO POTI.

PIKAPOLONICA SE JE RAZJEZILA IN ODLETELA. MEDVEDEK JE S KLJUČEM V ROKI ŠEL ISKATI HIŠICO, DA BI JO ODKLENIL. KMALU JE POD DREVESOM ZAGLEDAL ČISTO MAJHNO HIŠICO. V NJEJ JE ŽIVEL ZAJČEK. KLJUČEK JE DAL V KLJUČAVNICO IN GA POČASI OBRNIL.

VRATA SO SE ODPRLA. V HIŠICI JE ZAGLEDAL POSTELJO. NA NJEJ JE SPAL ZAJČEK. »AHA, PIKAPOLONICA SE MI JE ZLAGALA, KLJUČEK TOREJ NI NJEN,« SE JE ZASMEJAL MEDVEDEK. ZAJČEK SE JE PREBUDIL IN KO JE ZAGLEDAL MEDVEDKA SE JE PRESTRAŠIL IN ZBEŽAL IZ HIŠICE. MEDVEDEK PA SE JE ULEGEL NA POSTELJO IN SLADKO ZASPAL. KO SE JE PREBUDIL MU JE BILO ŽAL, DA JE ZAJČKA PRESTRAŠIL. ODŠEL GA JE ISKATI. ZAJČEK JE JOKAL IN SE TRESEL KO JE ZOPET ZAGLEDAL MEDVEDA.

»OPROSTI ZAJČEK, NISEM TE HOTEL PRESTRAŠITI.« V GOZDU SEM NAŠEL KLJUČ IN ŽELEL SEM IZVEDETI ČIGAV JE. PIKAPOLONICA MI JE DEJALA, DA JE NJEN, SEDAJ PA VIDIM DA JE TVOJ. NA IZVOLI KLJUČEK IN SE VRNI V HIŠICO. TVOJA POSTELJA JE TAKO PREMAJHNA ZAME. RAJE IMAM SVOJ BRLOG.« ZAJČEK SE JE MEDVEDKU ZAHVALIL IN SE VRNIL V HIŠICO, JO TRIKRAT ZAKLENIL IN KLJUČEK POLOŽIL POD BLAZINICO. NATO JE NAPREJ SLADKO SPAL. MEDVEDEK RJAVKO PA JE POČASI ODŠEL PO POTI V SVOJ BRLOG IN TUDI ZASPAL. IN DOLGO BO SPAL, CELO ZIMO.

LAHKO NOČ MEDVEDEK!

NEPOVABLJEN GOST

BETKA JE PRISRČNA PIKAPOLONICA, KI ŽIVI V MIRNI HIŠICI Z MAJHNO POSTELJO. PROSTI ČAS PREŽIVLJA NA TRAVNIKIH IN VRTOVIH, KJER SI NABIRA ŽIVEŽ.

NEKEGA DNE SE JE BETKA ODPRAVILA PO HRANO. PREDEN JE ZAPUSTILA SVOJ DOM JE ZAKLENILA VRATA Z VELIKIM ČRNIM KLJUČEM. SPRAVILA GA JE V ČUDOVITO RDEČO OBLEKICO S ČRNIMI PIKAMI. MEDTEM PA JE PRIŠEL DO NJENE HIŠICE RJAVI MEDVEDEK, SI JO NEKAJ ČASA OGLEDOVAL, NATO PA VSTOPIL.

OD VESELJA JE KAR POSKOČIL, KO JE ZAGLEDAL LEPO POSTLANO POSTELJO. »OHO, TUKAJ NA TEJ POSTELJI BOM PRESPAL VSO ZIMO!« SI JE MISLIL MEDVED. UTRUJEN SE JE ZLEKNIL NANJO, NATO PA … POK. POSTELJA SE JE ZLOMILA IN MEDVED SE JE ZNAŠEL NA TLEH. »TRISTO MEDVEDOV!« JE ZABRUNDAL IN ŠVIGNIL IZ HIŠICE.

ZVEČER SE JE PIKAPOLONICA BETKA UTRUJENA VRNILA DOMOV. KOMAJ JE ŽE ČAKALA, DA LEŽE NA SVOJO POSTELJO. UGOTOVILA JE, DA JE IMELA V SVOJI HIŠICI NEPOVABLJENEGA GOSTA, KI JI JE POŠKODOVAL POSTELJO. BILA JE ZELO ŽALOSTNA. S SOLZAMI V OČEH SI JE NA TLA POLOŽILA ODEJICO IN OD UTRUJENOSTI ZASPALA.

Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si

Mentorici: Tatjana Bajc in Nataša Kern
Raka, oktober 2008


Žiga, Lana in Larisa obiskujejo vrtec Cven in so stari 3 leta. Ustvarjali so iz odpadnega materiala, po svoji domišljiji. Mentorici Petra Cvetko(vzgojiteljica) in Bronja Dolamič (pomočnica vzgojiteljice) sta jim stali ob strani ob nastajanju tehle umetnin:


Hojla, smo Pikapolonice - prostovoljke Srednje zdravstvene in kemijske šole Novo mesto. Vašo spletno stran smo našle in je kot nalašč za nas. Svet je res lep, če nekomu nekaj daš... Mi z velikim veseljem obiskujemo naše najmlajše, nam pa prav pride tudi kakšna ideja, ker otroci rabijo vedno nekaj več. V dokaz pa vam pošiljam nekajutrinkov našega dosedanjega dela.

Delavnica Zimski prijatelji

Bila je sreda dopoldan, 19. decembra 2007. Zbrali smo se v igralnici otroškega oddelka Splošne bolnišnice Novo mesto, kjer smo v dogovoru z učiteljico in vzgojiteljico Osnovne šole Drska pripravili enourno delavnico za otroke in starše.

Za jesenjo pride zima. Zima je tu, polja je pobelil sneg, v očeh ljudi uzremo veselo pričakovanje. Odločili smo se, da bolnim otrokom podarimo delček zimskih in predprazničnih radosti. Skozi pravljico so se predstavili zimski prijatelji, vrste zimskih iger, razložili, zakaj potrebujemo prijatelje in še veliko drugih stvari.

Občutke in znanja smo pridno uporabili pri izdelovanju novoletnih voščilnic, kjer je bil snežak naš glavni junak.

Skupaj smo preživeli nepozaben dan, otrokom smo pričarali eno uro prazničnega vzdušja in se razšli veseli, sproščeni, polni novih idej. Prostovoljke Pikapolonice so otrokom podarile majhno darilce, »pikapolonico«, ki naj jim prinese zdravja in sreče.

Pikapolonice z mentorico Mojco Simončič


Z vrtca Cven so nam poslali še umetnije Žive, Anžeta, Jana, Luke in Sebastjana.


V vrtcu Cven so v začetku VESELEGA DECEMBRA z otroci in starši v skupni delavnici pekli PARKELJNE - pri njih jim rečejo kar "PARKLI".

Otroci so pri peki zelo uživali, kot je razvidno tudi iz spodnjih slikic. Če bi tudi vi radi poskusili speči parkeljna, vam tukaj prilagamo tudi kuharski recept:
- 1kg Moke
- 1 Kvas
- 1 Jajce
- ščep soli
- 3 žlice sladkorja
- Mleko po potrebi
Priprava testa: Sestavine umesimo v testo in pustimo na toplem vzhajati tako dolgo, da testo naraste na dvojno količino. Potem iz testa naredimo Parkeljne in jih damo v pekač obložen s peki papirjem. Pustimo, da še malo vzhajajo, nato pa jih damo v ogreto pečico na 180C in pečemo tako dolgo, dokler niso lepe rumeno-rjave barve.
Projekt Eko-paket: Zmagovalci iz Velenja in Dupleka. Preberite več..


Veseli bomo tudi vaše elektronske pošte s prispevki na revijapiki@gmail.com.

PIKIJEV zabojnikŽoga
V zabojniku boste našli igrive naloge in zabavne vsebine. Vse so popolnoma brezplačne.
 

BREZPLAČNA REVIJA PIKI

Prenesite na svoj računalnik brezplačno, otroško revijo PIKI, ki je namenjena otrokom od 3 do 12 let.

BREZPLAČNE POBARVANKE

OD PIKE DO PIKE

LABIRINTI

BREZPLAČNE IGRE

BREZPLAČNE RISANKE

Kvizi in testi

Uporabne povezave

gremo na izlet

lupa

ANKETA

Kje ste izvedeli za našo spletno stran? Kaj menite o portalu PIKI? Kliknite tukaj>>

Vam je otroška spletna stran PIKI všeč? Delite jo še z drugimi:

vogal   vogal
© 2018 Vse pravice pridrzane: Ekipa PIKI - Kontakt - Oglasevanje - Uporaba na lastno odgovornost. www.piki.si Kazalo strani
vogal   vogal